Kekeme çocukları olan anne – baba ve diğer aile bireylerine önemli görevler düşüyor.
[Benim Nasıl Kekemeliği yendiğimi Öğrenmek için Tıklayın!]
Sevgi ve anlayışla yaklaşın: Kekemeliğin aşılmasında en önemli etken sevgi dilidir. Öncelikle çocuk anne babasının ona sevdiğini hissetmelidir. Çocuk konuşma esnasında teklediğinde ya da bir sözcüğü aradığında asla sinirlenmeyin ve ona kızmayın. Çocuk kekemeliğiyle ilgili olumlu ya da olumsuz duygular yaşıyor olabilir; bu konuda konuşmak istiyorsa onunla konuşun. Kekemeliğin farkında olduğunuzu, onu kabul ettiğinizi hissettirin. Çocuk sizinle konuşmaya istekli değilse ya da bazı kaygıları varsa, konuşmaya zorlamayın. Ancak, onunla iletişime her zaman hazır olduğunuzu belirtin.
Sabırlı olun: Kekeleyen çocuğun söylediğini düzeltmek ya da düzgün konuşması yönünde ısrarlı şekilde telkinde bulunmak doğru değildir.
Siz konuştuktan sonra, çocuğun size cevap verebileceği yeterli zamanı tanıyın. Aceleci ya da sabırsız olduğunuz izlenimini asla vermeyin. Çünkü zaman sınırlamaları, akıcı konuşmayı engeller. Çocuğun sözünü yarıda kesip cümlesini tamamlamaya kalmayın. Bu durum çocuk üzerinde baskı ve heyecan oluşturur ve onun daha çok kekelemesine neden olur. Her şeyden önce onu dinleyin ve sabırlı bir şekilde konuşmasının bitmesini bekleyin. Konuşma sırasında teklediğinde cümleleri asla onun yerine tamamlamayın.
Stresini Azaltın: Ailedeki Kontrol, baskı ve otoriterlik durumu arttıkça çocukta oluşan stres durumundan dolayı kekemelikte artış gösterecektir. Ancak aileyi çocuğa gösterilen yakınlık, ilgi ve anlayış durumu stresini azalttığı için kekemeliğini de azalacaktır. Öncelikle “Çocuk kekelediğinde yüzünüzde oluşacak üzülme ya da acıma ifadelerinden kaçınmalısınız. Ayrıca “yavaş ol” , “rahatla”, “konuşmadan önce düşün” gibi önerilerden uzak durun. Bu davranışınızlar onda ki stresi durumunu daha arttıracak ve daha fazla kekelemesine neden olacaktır. Çocuğun hangi ortamlarda daha akıcı konuştuğunu gözlemleyerek belirleyin. Bu ortamlar onun kendini daha rahat ve güvenli hissettiği ortamlar olabilir, bu ortamları arttırın. Çocukta duygusal çatışma ve gerilim yaratan durumları gözleyip belirleyin, mümkün olduğunca bunlardan sakının.
Çocuk akıcı konuşmadığında da akıcı konuştuğundaki gibi davranın. Onu baskı altına almaksızın konuşması için cesaretlendirin. Sakin bir konuşma ve dinleme ortamını sağlamaya çalışın.
Sakın dalga geçmeyin: Çocuk kekelediği zaman kesinlikle alay edilmemesi gerekir. Çocuk böyle bir durumda kendini değersiz hissedecektir. Bu da yoğun stresini daha da arttıracaktır. Bunun sonucunda da kekemeliği artacaktır. Çocuğun dinlenmesi, konuşurken sözünün kesilmemesi, onunla alay edilmemesi kekemeliği yenme sürecinde çok önemlidir. Ayrıca arkadaş çevresinde eksik konuştuğu için başka çocuklar tarafından alaya alınması engellenmeli bunun için gerekirse öğretmenin desteği alınmalıdır.
Başka çocuklarla kıyaslamayın: Daha akıcı konuşan akranlarıyla çocuğu asla kıyaslamayın. Böyle bir kıyaslama çocuğun kendini daha değersiz hissetmesine neden olur ve iyileşme sürecini yavaşlatır.
[grwebform url=”https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=ShQNH&webforms_id=11844102″ css=”on” center=”off” center_margin=”200″/]
Leave a reply